Kwasy omega 3 mają pozytywny wpływ na działanie naszego organizmu. Jakie zalety daje spożywanie produktów bogatych w ten składnik? Jaka żywność zawiera kwasy tego typu? Czym się one charakteryzują?
Zalety spożywania kwasów omega 3
Już od dawna znane są zalety płynące ze spożywania kwasów omega 3. Okazuje się, że działają one antynowotworowo, wspomagają rytm serca, obniżają ryzyko wielu chorób takich jak zawał serca. Ponadto, wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu w organizmie, a także zmniejszają ciśnienie. Są szczególnie pomocne w przypadku leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów, gdyż wykazują działanie przeciwzapalne.
Produkty bogate w kwasy omega 3
Aby wzbogacić spożywanie kwasów omega 3 warto spożywać przede wszystkim; owoce morza, sushi, ryby (łosoś, makrela, śledź, sardynki), siemię lniane, olej sojowy, olej rzepakowy, pestki dyni, produkty sojowe, orzechy i migdały.
Pamiętajmy o tym, że nasz organizm wykazuje zapotrzebowanie na te produkty, które zawierają także wiele innych witamin i przydatnych składników. Niekiedy potrzebna jest suplementacja, która uzupełni niedobory w organizmie ludzkim.
Kwasy omega 3
Z tym pojęciem związane są kwasy ALA, których nasz organizm nie wytwarza, dlatego należy je pozyskać z jedzeniem. Największe źródło tych składników znajdziemy w roślinności. Kwasy EPA i DHA natomiast znajdziemy w tłustych rybach morskich. Warto pamiętać o włączeniu ich do swojej diety, dzięki czemu nasz organizm pozyska potrzebne składniki.
Kwasy ALA znajdują się w roślinach liściastych, także w olejach roślinnych i orzechach włoskich. Zdrowy tryb życia jest niezwykle ważny dla każdego z nas, dlatego pamiętajmy o prowadzeniu aktywnego trybu życia i spożywaniu zbilansowanej diety, bogatej także w wyżej wymienione kwasy.
Suplementacja
Dobrym rozwiązaniem dla wielu z nas będzie wprowadzenie do diety większej dawki kwasów tłuszczowych omega 3. W tym przypadku sprawdzą się suplementy diety bogate w te składniki, które znajdziemy w aptekach i sklepach internetowych. Wybór jest ogromny, dlatego każdy powinien z łatwością znaleźć coś odpowiedniego dla swojego organizmu. Warto jednak zauważyć, że nadmiar kwasów omega 3 jest także niewskazany, dlatego warto skonsultować zmianę swojej diety z lekarzem lub dietetykiem. Przed rozpoczęciem suplementacji zasięgnięcie fachowej opinii pozwoli uniknąć kłopotów i zapobiegnie niezbyt dobremu dobraniu suplementów.
Przeciwwskazania
W przypadku zażywania produktów bogatych w kwasy omega 3, pamiętajmy także aby nie przesadzić z ich nadmiarem. Bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniego balansu pomiędzy tym, czego potrzebuje nasz organizm i w jaki sposób dostarczamy mu niezbędnych składników.
Przeciwwskazaniami do zażywania dużej ilości produktów bogatych w omega 3 są niektóre choroby i schorzenia. Pamiętajmy, aby nie jeść zbyt wielu ryb, gdyż w ich mięsie odkładają się metale ciężkie, mogące wpływać niekorzystnie na organizm po pewnym czasie. W każdym przypadku warto zatem zasięgnąć porady specjalisty.
Kwasy wielonienasycone
Kwasy omega 3 pochodzą z rodziny kwasów wielonienasyconych, nazywane są wraz z omega 6 Niezbędnymi Nienasyconymi Kwasami Tłuszczowymi (NNKT). Każde z tych tłuszczy potrzebuje tych samych enzymów, dlatego spożycie nadmiernej ilości jednego z tych kwasów doprowadzi do tego, że organizm przetworzy mniejszą ilość drugiego kwasu z takiej samej ilości budulca. Zadbajmy bowiem o odpowiedni stosunek tych kwasów wobec siebie.
Kwasy omega 3 działają korzystnie na nasz organizm i chronią nas przed wieloma chorobami. Produkty bogate w te składniki są nie tylko smaczne, ale także niezwykle potrzebne do prawidłowego rozwoju organizmu. Sporą popularnością cieszy się kuchnia śródziemnomorska, która bazuje właśnie na produktach typu ryby morskie, sushi, owoce morza. Nie zapominajmy o dodaniu do swojej diety orzechów i migdałów, które mogą być dodatkiem do posiłku lub stanowić osobną przekąskę. Pestki dyni, oleje sojowe czy siemię lniane to produkty, które także warto włączyć do swojej diety.