Nie chcesz się zestarzeć? Unikaj cukru!

0
2484
starzenie a cukier

Większość ludzi ma świadomość niekorzystnego wpływu cukru na stan organizmu. Spożywamy go dużo więcej niż potrzebujemy, dodaje się go do wielu produktów w celu przedłużenia ich trwałości, ciężko więc stronić od słodyczy. Warto zapoznać się faktami na temat tej białej substancji.

Działanie cukru na skórę

Okazuje się, że duża ilość spożywanego cukru ma szkodliwy wpływ na wygląd skóry. Jej stan jest istotny dla każdego z nas, nie tylko ze względów estetycznych, ale również zdrowotnych. Skóra jest barierą dla organizmu przed zewnętrznym światem, który często jest pełen bakterii wirusów i pasożytów. Skóra pełni niebagatelną rolę wizerunkową, a jej wygląd warunkuje nasze samopoczucie. Jest również odzwierciedleniem naszego zdrowia. Gładka, jędrna skóra świadczy o zdrowiu i jest czynnikiem determinującym atrakcyjność.

Nadmiar cukru ma szkodliwy wpływ nie tylko na wygląd skóry, ale również zwiększa ryzyko wystąpienia próchnicy, cukrzycy, nowotworu. Jest niebezpiecznym związkiem, ponieważ silnie uzależnia. Jest dodawany do wielu produktów przetworzonych, dlatego przygotowując posiłki najlepiej robić to ze świeżych, naturalnych produktów. Nie zawsze jest to możliwe. Nie oznacza to, że trzeba popadać w obłęd bio ekologiczny. 

Proces glikacji i jego skutki

Dzięki kolagenowi nasza skóra zachowuje młody wygląd, jest gładka i sprężysta. Proces glikacji niszczy naturalnie występujące kolagen oraz elastynę w naszym organizmie. Jak do tego dochodzi? Cząsteczki cukru łączą się z białkiem, co powoduje sztywnienie włókien kolagenowych i mniejszą zdolność białek do regeneracji skóry.

Proces modyfikacji białek może zachodzić naturalnie i zgodnie z planem, wtedy nazywamy go glikozylacją lub w sposób przypadkowy bez udziału enzymów i nazywamy go glikacją.

W wyniku tego na skórze pojawiają się zmarszczki. Szczególnie proces ten przybiera na sile po 35 roku życia kobiet i mężczyzn. Nie możemy zatrzymać czasu, ale możemy używać skutecznych preparatów, które w pewnym stopniu odwrócą skutki glikacji i umożliwią regenerację. Możemy starać się opóźnić proces starzenia. Dobre rezultaty przynosi stosowanie preparatów zawierających witaminy młodości i retinol, który jest pochodną witaminy A.

Znaczenie diety i płynów na starzenie

Niekorzystnie działa na naszą skórę nie tylko cukier, ale promieniowanie UV, stresujący tryb życia i zanieczyszczone powietrze. Właśnie dlatego skóra wymaga regularnego oczyszczania i właściwej pielęgnacji.
Szybsze starzenie się skóry jest również następstwem cukrzycy. Glikacja białek ma wpływ na rozwój wielu chorób.

Bardzo istotnym czynnikiem wpływającym na jędrność skóry i starzenie jest dieta. Jadłospis musi dostarczać składników, które utworzą białka budujące włókna kolagenowe. Aminokwasy, minerały i witaminy ze świeżych produktów wspierają budowanie kolagenu. Należy unikać przetworzonej żywności.
Węglowodany proste, do których należą owoce i warzywa to produkty zawierające fruktozę czyli cukier, jednak posiadają wiele wartości odżywczych, a błonnik w nich zawarty przeszkadza w przetworzeniu ich w glukozę.

Istotne znaczenie odgrywa tryb życia, palenie tytoniu, nadmierne spożywanie alkoholu, zbyt mała ilość wody i płynów, zbyt mało snu… wszystkie te czynniki wpływają na szybsze starzenie skóry. Dowiedz się również Czy picie wody z cytryną jest zdrowe.?

To insulina odpowiada za odpowiednie stężenie glukozy we krwi. Jeśli jednak nie poradzi sobie ona z nadmierną jego ilością, cząsteczki cukru przyłączają się do białek i niszczą ich strukturę.

Aktywność fizyczna sprzymierzeńcem w walce o młodość

Gimnastyka i aktywność stymulują produkcję kolagenu. Jak to możliwe? Ćwiczenia pobudzają krążenie krwi. Im są one efektywniejsze, tym więcej składników odżywczych i tlenu znajduje się w tkankach i komórkach organizmu.
Impulsy nerwowe powstające w organizmie są skutkiem ruchu mięśni, dlatego w wielu gabinetach medycyny estetycznej są stosowane urządzenia, które wytwarzają impulsy elektryczne. Zmuszają one włókna mięśniowe do pasywnej gimnastyki. Ruch kurczowo – rozciągający aktywuje fibroblasty, które zaczynają wytwarzać tak pożądany kolagen.

Właściwe napięcie skóry to więc podstawa zdrowego wyglądu. Jędrna, napięta skóra to nie tylko estetyka, ale również zdrowie. Pomocne może być stosowanie dobrych balsamów ujędrniających, jednak jest to metoda pomocnicza, która sama w sobie nie przyniesie większych rezultatów. 

Nasz organizm pełni rolę regeneracyjną, więc powstające toksyczne związki często zostają usunięte w naturalny sposób na przykład przez nerki. Najmądrzej jest ograniczyć słodzone napoje i słodycze do minimum, gdyż znacznie opóźnia to proces glikacji.

Duży rezultat przyniesie wyeliminowanie cukrów prostych tam, gdzie to możliwe. Picie gorzkiej kawy, herbaty, wody to duży krok naprzód dla wielu osób. Słodkie przekąski również warto ograniczyć do minimum, co prawda mogą dawać chwilową przyjemność, a nawet stymulować i dodawać energii, jednak skutki ich trawienia w organizmie nie przynoszą nic dobrego. Warto myśleć długoterminowo. Wiele osób przyznaje, że zrezygnowanie z cukru jest trudne, ale możliwe!

Komentarze