Krótka historia Halloween i rozgrzewająca dyniowa latte na jesienne popołudnia

0
2494
kiedy jest halloween

 

Dzisiaj troszeczkę inny wpis. Zazwyczaj możecie u nas przeczytać o diecie, modzie i sporcie a teraz na temat… Halloween i to nie w kontekście frywolnych przebrań i strojów.

W USA Halloween obchodzi się hucznie już niemal sto lat. Ale to nie Ameryce świat zawdzięcza święto duchów – jego korzeni należy szukać w Europie zdominowanej przez Celtów ponad dwa tysiące lat temu.

Tajemnice druidów

31 października był ostatnim dniem roku w kalendarzu Celtów. To był również przełom pór roku – koniec lata i żniw, początek jesieni i chłodnej zimy. Ten dzień obchodzono także jako święto duchów, które pojawiały się na ziemi. Celtyccy kapłani, magowie i lekarze, czyli wszechwiedzący druidzi przywiązywali do święta Samhain ogromne znaczenie – stąd obchody były niezwykle uroczyste.
Aby oszukać duchy ludzie przebierali się w czarne stroje – wówczas krążące miedzy żywymi dusze zmarłych uznawały przebierańców za swoich i nie czyniły im krzywdy. Celtyckim zwyczajem było również dawanie jałmużny żebrakom, którzy odwiedzali domy zamożnych. W zamian za chleb biedni ludzie odmawiali modlitwy w intencji błąkających się po ziemi dusz. Te elementy celtyckich obchodów święta Samhain zostały przeniesione do współczesności.

Halloween 2019

W tym roku Halloween obchodzony 31 października, czyli w wigilię naszego Święta Zmarłych, przypadnie w czwartek. Można się jednak spodziewać, że już w weekend poprzedzający święto w USA, Wielkiej Brytanii. Irlandii i Kanadzie – tam tradycje Halloween są najsilniejsze oraz w innych państwach na całym świecie będą rozmaite imprezy kulturalne czy klubowe związane z nocą duchów.
O to, kiedy jest Halloween pytają głównie małe dzieci, bowiem jest to dla nich czas zabawy i przebierania się. Po ulicach miast chodzą wiedźmy, nietoperze, pająki, postaci z komiksów i bajek, bohaterowie filmów. Każdy z nich ma koszyk i puka do drzwi ze słowami: „trick or treat” , czyli „figiel albo poczęstunek”. W naszym kraju dzieciaki wykrzykują: „cukierek albo psikus”. Jakie psikusy mogą zrobić dzieci? Nie wiadomo, nikt bowiem nie ryzykuje i obsypuje przebierańców słodyczami.

Symbole i kolory Halloween

Podstawowym symbolem Halloween jest dynia – dokładnie lampion z wydrążonej dyni. Jest to wyobrażenie okrutnego Jacka – człowieka, który zaprzedał diabłu duszę za bogactwo. Jack nie wywiązał się z paktu i chciał oszukać diabła. Ten za karę skazał Jacka na wieczną poniewierkę po ziemi. Okrutny i odrażający duch błąka się ponoć nadal, a drogę oświetla mu lampion. Wydrążone dynie podświetlone od wewnątrz są ozdobą domostw. Kolor pomarańczowy jest też podstawową barwą Halloween. Obok pomarańczowego są: czarny, fioletowy, biały.
Dynia nie jest jedynym symbolem święta. Zarówno w przebraniach jak i dekoracjach spotyka się pająki, nietoperze, kościotrupy, czaszki.

Moda czy bunt przeciw nakazom?

W Polsce z Halloween mamy problem natury obyczajowej. Powszechnie uważa się ten dzień za tryumf amerykańskiej komercji, co nie współgra z powagą tradycji chrześcijańskiej nakazującej szacunek dla zmarłych. Takie postawienie sprawy i totalna krytyka Halloween są wynikiem braku wiedzy o święcie. W USA czy innych państwach hucznie obchodzących święto duchów nikt nie traktuje tego jako obchodów święta zmarłych, ale wyłącznie jako dobrą zabawę. Natomiast w Polsce Kościół krytykuje i wręcz zabrania obchodzenia Halloween. W wielu parafiach organizuje się alternatywne dla wesołych przebieranek tak zwane korowody świętych. Obecne władze oświatowe również niechętnie patrzą na amerykańskie obyczaje w szkołach czy przedszkolach. O tym jak wypadnie Halloween 2019 przekonamy się już za kilka dni.

dyniowe latte

Dyniowa rozgrzewająca Latte na jesienne popołudnia

Na 2 porcje dyniowej latte potrzebujesz:

  • 1 szklankę mleka roślinnego lub krowiego;
  • 1/2 szklanki puree z dyni;
  • 1 filiżanka espresso;
  • dowolne słodzidło, oczywiście z tych zdrowszych: miód, syrop klonowy, ksylitol, erytrytol
    i ulubione przyprawy rozgrzewające u nas cynamon cejloński, imbir i kardamon, ale masz do wyboru jeszcze: chili, goździki, anyż, czy gałkę muszkatołową.

 

Mleko z puree i przyprawami podgrzej, następnie zmiksuj dokładnie blenderem, szczególnie jeśli używasz kardamonu lub goździków. Przelej powstałą masę do kubeczków i dodaj espresso. Teraz możesz dosłodzić do smaku i delektować się pysznym, sycącym napojem. Smacznego!

 

Komentarze