Autofagia – czym jest i jakie ma znaczenie?

0
3540
autofagia

Autofagia to całkowicie naturalny proces, który zachodzi nieustannie w organizmach wszystkich stworzeń. W najprostszym ujęciu polega on na rozłożeniu przez komórkę niepotrzebnych, albo w jakiś sposób uszkodzonych części. Najczęściej łączy się z naprawą komórek „zużytych”, ale również z pojawieniem się w organizmie stanów zapalnych, uszkodzeń komórek, czy mutacji w obrębie DNA. Autofagia jest więc procesem obronnym i naprawczym, który polega na usunięciu uszkodzonych części i odzyskaniu tworzących je składników. Słowo autofagia pochodzi z języka greckiego i oznacza „samozjadanie”.

soki warzywno owocowe przepisy

W jaki sposób procesy autofagii mogą być korzystne i jak je wywołać?

Autofagia bywa nazywana wewnątrzkomórkowym systemem recyklingu składników. Jeżeli z jakiegoś powodu komórki, albo ich części zostaną uszkodzona zapoczątkowany zostaje proces autofagii. Składniki budujące zostają odzyskane i mogą zostać użyte w procesach wytwarzania nowych części komórek. Procesy autofagii grają bardzo istotną rolę w mechanizmach radzenia sobie organizmu ze stanami zapalnymi, czy uszkodzeniami komórek. W tym momencie prowadzone są intensywne badania naukowe nad tym tematem. Jak przewiduje się, kierowanie procesami autofagii komórkowej może przynieść przełom w leczeniu wielu chorób, w tym nowotworów, chorób autoimmunologicznych i neurodegeneracyjnych. Jak okazuje się procesy autofagii mogą być wywołane również przez pewne rodzaje stresu komórkowego, związanego na przykład z umiarkowanym i czasowym niedożywieniem. W ten sposób wywołane stany autofagii mogą być skutecznym rodzajem terapii, albo przynoszącą trwałe skutki metodą odchudzania. Najbardziej znanymi metodami są: dieta dr Dąbrowskiej i post przerywany.

 

sok marchew jabłko

Dieta dr Dąbrowskiej

Dieta dr Dąbrowskiej polega na okresowej, radykalnej zmianie przyjmowanych pokarmów na wyłącznie niskoskrobiowych warzyw w połączeniu z niskocukrowymi owocami. Do tych pierwszych należą między innymi warzywa kapustne (kapusty, rzepa, kalafior i inne), dyniowate (dynia, cukinia, ogórek i wiele innych), psiankowate (papryka i pomidory), cebulowate (por, cebula). Owoce zawierające niską ilość cukru to między innymi jabłka, cytryny i grejpfruty. Dodatkowo wprowadza się bogate w korzystne mikroelementy zielone soki. Wszystkie warzywa spożywa się na surowo, lub gotowane. Jednocześnie wyklucza się wszelkiego rodzaju używki. Utrzymanie takiej diety przez okres od kilku dni, do kilku tygodni wywołuje korzystny stan autofagii komórkowej. Prowadzi do skutecznej utraty wagi, oraz wspomaga organizm z walce z wieloma chorobami.

Post przerywany i korzyści z niego płynące

Inną metodą, której mechanizm działania jest bardzo podobny do opisanej wyżej diety jest post przerywany. W tym przypadku lista spożywanych produktów jest nieco dłuższa, ale stosuje się regularne, krótkie głodówki. Może to być na przykład post jednodniowy co kilka dni, albo codzienny, w określonych godzinach. Według propagatorów tego rodzaju diety jest ona zbliżona do sposobu odżywiania się ludzi pierwotnych, a więc najlepiej dopasowana do faktycznych potrzeb ludzkiego organizmu. Dieta może być stosowana bez ograniczeń czasowych.

Komentarze